Med Sigdals-historie i ryggsekken

Hvis du ikke allerede er eier av ”Ut på tur”, bør du få tak i den raskt. Boka med flotte turtips fra Sigdal og Eggedal, skrevet av ivrige og entusiastiske Sigdals-jenter. Alle fem har opplevd den herlige naturen i bygda, samtidig fått med seg historiske perler som mange ganske sikkert ikke aner noe om.

– Vi trodde absolutt ikke at boka skulle få slik publisitet og bli så populær. Vi har vel snart solgt 1600 bøker (noen er gitt bort i gave til ivrige bidragsytere) og er i gang med å trykke det fjerde opplaget nå – 400 nye bøker. 

Det er medforfatter og initiativtager Ingerlise Rust som forteller. Hun tok initiativet til boka for drøye to år siden og fikk med seg Hilde Roland, Bente Skatvedt, Ingrid Solberg og Turi R. Kvisle. Alle meget ivrige turgåere og brukere av naturen i Sigdal. Den velskrevne og godt illustrerte boka inneholder mange historier, 21 turtips og fem padleturer. Boka er forøvrig av meget høy kvalitet. Ikke bare innhold, men trykkmessig, papirkvalitet og design. Et svært flott produkt. Det er Caspersens Trykkeri i Vikersund som har trykket boka.

– Boken er både en tur- og historiebok, og ikke minst en bok med vakre bilder av den varierte naturen vi har i vår langstrakte bygd. Gå- og padleturene er godt beskrevet og har egne kart som viser vei. Historiedelene som kommer etter hver tur, kan være knyttet direkte til tur-ruta eller til et større område. Noen av historiene er veldig gamle og noen er sagn. Andre er også litt fri diktning, med noen overraskelser underveis, sier Ingerlise. 

– På Haglebu ble en grav funnet med levninger etter en mann, som ble datert til år 700 etter kristus.  Kalt Haglebumannen. Man tror at gravfunnet kan settes i sammenheng med jernutvinning på Haglebu. For å gjøre historien mer levende, har jeg diktet litt rundt  Haglebumannen.  Hva han jobbet med og hvordan han levde livet sitt på Haglebu, sier Ingerlise.

Det er Ingrid og Bente som har tatt de fleste av de mange flotte bildene, mens Ingrid i tillegg har beskrevet noen av turene, blant annet padleturene. Ingerlise har stått for mange av historiene og samlet inn bilder og opplysninger fra mange hold. Hilde har skrevet noen av de historiske tekstene, og hun har i tillegg beskrevet mange av turene gjennom appen ut.no, som hun har vært med på utarbeide turer til i Sigdal tidligere. Turi har jobbet med grafisk design av boken, og har også illustrert den. I tillegg har bygde-historiker Halvor Kvisle også skrevet noen av de tekstene.
Du kan kjøpe boka på en rekke lokale utsalgssteder fra øverst i bygda til Åmot i Modum.
Overskuddet går til Sigdal Røde Kors – 120.000 kroner per dags dato.