Han Helje kjørte trinna helt fra Granvin
og Sherpaene satte sine spor.
Etter hundrevis av løft opp mot Natten
Kom ordføreren med mange fine ord…

Vi har den fineste trappa i hele dalen.
Den er bratt og tøff som bare fa…
Men når du endelig kommer opp,
så er utsikten grådig flott…
ja vi har den fineste trappa i hele dalen.

Vebjørn Aasand Seljord, ordfører i Sigdal, klippet båndet som åpnet Sherpa-trappa på Haglebu. Selv om vi snakker om lørdag 6. juli, hadde nok de ca. 300 fremmøte ikke den helt store sommerfølelsen. Men lovord og positive opplevelser ved å gå den nye Sherpa-trappa, satt løst. Knotten forsvant etterhvert også.
En lettet grunneier var tydelig fornøyd etter at den omfattende jobbing med trappa på Haglebu var i havn. Mange positive tilbakemeldinger kom via taler – fra både ordfører Vebjørn Aasand Seljord og Bjørn Gunnar Ravnås, Eggedal turlag, og grunneier Kristian Medalen.
– Makan til entusiasme og pågangsmot fra private, bedrifter, næringsliv, organisasjoner og foreninger skal man lete lenge etter, forteller Kristian Medalen, grunneier og ildsjel bak Sherpa-trappa. Det er stort at drømmen om ei steintrapp til Natten er gått i oppfyllelse sier Medalen.
Haglebu Ve og Vel har også jobbet mye dugnad for å få Sherpa-trappa i mål.
– Dette prosjektet har pågått over 4 år, og det er utrolig moro å se det ferdige resultatet. Jeg er også imponert over all den dugnadsinnsatsen som er lagt ned i dette prosjektet. Det hadde ikke vært mulig uten, forteller ordfører Vebjørn Aasand Seljord.
– Dette setter Sigdal enda mer på kartet og nok et trekkplaster. Forhåpentligvis blir trappa et mål i seg selv, og ett stort skritt  i riktig retning for at Sigdal skal bli en viktig reiselivskommune.
Haglebu var til tider preget av bl. a. helikoptertrafikk da de tunge steinmassene ble fraktet opp i terrenget. Totalt 1375 løft. Under hvert løft hang det ca. ett tonn stein. Dermed kunne 6 sherpaer legge til rette for 1020 trinn mot Haglebunatten – en  lengde på ca. 600 meter. Det gikk med 1100 tonn stein og den totale kostnad er beregnet til 6.8 mill. kroner.
6 sherpaer brukte 4238 timer. Mange dugnadstimer gikk med på å frakte stein fra Granvin i Hardanger. Første planleggingsmøte var i august 2020 og sherpaene var ferdig med trappa i oktober 2023.

https://www.bygdeposten.no/himmelstrebende-sherpatrapp-innviet/s/5-10-656459

H U S K ! Haglebu Ve og Vel innkaller til dugnad lørdag 20. juli, mellom klokka 10.00 og – 14.00.
Oppmøte Haglebu Feriesenter. Det skal lages klopper til stien fra Haglebu-dammen og opp mot parkeringsplassen ved Søndre Lia. Det står også igjen litt rydding oppover langs Sherpa-trappa, som vi ikke rakk siste dugnad.
Ta med egnet redskap hvis du har… drill, motorsag, hekksaks osv.
Hvis det er noen som ikke kan denne dagen, men har lyst til å bidra,
ta kontakt med Hilde 47 95 55 97 eller Per Holger 90 14 90 14.